Sztuka dekorowania - naleśniki

Ewelina
15.08.2013 6:58
Sztuka dekorowania - naleśniki

Przepis

Koronkowe naleśniki w kształcie serca

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

łyżka rozpuszczonego masła

szczypta soli

*cukier (jeśli chcemy by danie były bardzo słodkie – pamiętając, że dodatki tj. owoce, sosy znacznie dosłodzą naleśniki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można użyć miksera by składniki dokładnie się połączyły.

Odstawić ciasto na ok 30 min wtedy lekko zgęstnieje.

Wymieszać i przelać do buteleczki z wąskim dziubkiem a następnie, na rozgrzanej patelni (najlepiej z odpowiednią powłoką by nie używać dodatkowego tłuszczu) formować wzory i smażyć z obu stron.

Poniżej przedstawiam instrukcję jak krok po kroku wykonać naleśniki w koronkowe wzorki.