Przepis na ciasto z cukinii Ciasto cytrynowe z cukinią Drukuj Ocena: 3.9 /5 ( 22 głos/y ) składniki 350 g mąki 250 g cukinii 80 – 120 g cukru (zależnie od tego, jak słodkie ciasta lubisz) 150 ml mleka 80 g oleju 4 jajka 3 łyżki proszku budyniowego (ewentualnie skrobi ziemniaczanej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 90 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny przygotowanie Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na 10 minut. Ciasto z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii – jeśli nie masz pomysłu, co z niej przygotować, wypróbuj ten przepis. Wystudzone ciasto możesz udekorować lukrem – lukier przygotujesz mieszając dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszaj mokre składniki z cukinią, a w drugiej suche składniki. Ciasto wykonasz najprostszą metodą – czyli w jednej misce należy wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre.