Pieczone brytyjskie ziamniaki

Agnieszka
Obiad
15.05.2020 20:58
Pieczone brytyjskie ziamniaki

Do przygotowania moich dzisiejszych pieczonych ziemniaków użyłam dwóch uzupełniaczy- tradycyjnej sałatki z tuńczyka i kukurydzy z majonezem oraz nadzienia z brązowych pieczarek i cebuli z dodatkiem śmietany crème fraiche Składniki do sałatki z tuńczyka i kukurydzy 1 puszka tuńczyka 126 g 1 puszka kukurydzy 165 g 6 łyżek majonezu Nie porzucam jednak myśli, że jeśli nie w najbliższych tygodniach to przynajmniej w perspektywie kilku najbliższych miesięcy, uda mi się gdzieś dalej wyjechać i ‘rozkosztować’ się w kolejnym lokalnym przysmaku. Do jego popularyzacji przyczyniła się niewątpliwie masowa impreza z fajerwerkami odbywającą się na Wyspach co roku, na początku listopada, tzw. Gay Fox Day (o tym zwyczaju przeczytacie klikając w ten link). Do jego popularyzacji przyczyniła się niewątpliwie masowa impreza z fajerwerkami odbywającą się na Wyspach co roku, na początku listopada, tzw. Gay Fox Day (o tym zwyczaju przeczytacie klikając w ten link). Tymczasem w oczekiwaniu na lepsze czasy, odtwarzam smaki dań, które często gościły na moim ‘podróżniczym talerzu’ i przepisy na nie zamieszczam na kulinarnym blogu -Moje skockie smaki. Jednak jak to oni mają w zwyczaju, odrzucili prawie wszystko co ‘angielskie’ w tym daniu i wprowadzili swoje własne i sprawdzone dodatki do baked potato. Baked potato przygotowuje się prawidłowo w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecze, w zależności od ich wielkości, od godziny do 1 i 15 minut. Jak się szacuje, tylko w samym Londynie w barach, pubach i restauracjach sprzedaje się około 10 ton pieczonych ziemniaków dziennie. Baked potato, bo o nich tu będzie mowa, czasami nazywane jacket potato (ziemniakiem w kurtce), to danie, które można uznać za coś w rodzaju pierwszego tutejszego fast foodu. Pieczony ziemniak z dodatkiem masła, sera cheddar lub sałatki coleslaw, na stałe wrósł w brytyjską kulturę kulinarną. Jest takie danie w kuchni brytyjskiej, które na równi z fish & chips nieodłącznie towarzyszy wszystkim podróżujących po Szkocji. Lubię też ziemniaki z dodatkiem kremowego serka i wędzonego scottish salmon, jak również z dodatkiem sera cheddar i wędzonej makreli. Lubię też ziemniaki z dodatkiem kremowego serka i wędzonego scottish salmon, jak również z dodatkiem sera cheddar i wędzonej makreli. Jego historia sięga połowy XIX wieku, kiedy to było ono powszechnie sprzedawane w ulicznych obwoźnych straganach, głównie w okresie jesienno-zimowym. Jego historia sięga połowy XIX wieku, kiedy to było ono powszechnie sprzedawane w ulicznych obwoźnych straganach, głównie w okresie jesienno-zimowym. Znajdziecie je w karcie dań każdej, nawet najmniejszej, restauracji, punktu gastronomicznego czy też w przydrożnym barze. Podczas gdy w Anglii popularne są dodatki sera i fasoli, tuńczyka z majonezem, kurczaka i boczku czy też bardziej egzotyczny chili con carne. Z doświadczenia wiem, że w tych oddalonych od głównych arterii miejscach, można odkryć prawdziwe kulinarne skarby. Pieczony ziemniak swoją karierę zaczął w Anglii i bardzo szybko rozprzestrzenił się na pozostałe części Zjednoczonego Królestwa. W tutejszych sklepach sprzedawana jest również odmiana King Edward potato, z lekko różową skórką. Tani, ciepły i niezwykle pożywny, często był jedynym posiłkiem na jaki w ciągu dnia mogli sobie pozwolić biedni. Kupuje ją jednak rzadziej, ponieważ jej miąższ po upieczeniu nie jest tak żółty jak w przypadku odmiany Marabel. Zamierzałam objechać całą północną i północnowschodnią Szkocje i poruszając się wzdłuż popularnych szlaków turystycznych Route 500 (North Coast 500) i Route 250 (The North East 250), zboczyć nieco z drogi i odwiedzić małe miasteczka i wioski. Cebule siekam w drobną kostkę i wrzucam do garnka z rozgrzanym olejem. Wyciągam, owijam w aluminiową folie i wkładam do piekarnika na 30 minut. Plany na sezon poczynione miałam już w styczniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mojezyciewszkocji.blogspot.com/2020/05/backed-potato-o-szkockiej-kuchni-na.html