Składniki / Ingredients 4 duże ziemniaki / 4 large potatoes 3 średnie marchewki / 3 medium carrots 4 duże ziemniaki / 4 large potatoes 3 średnie marchewki / 3 medium carrots 2 małe jabłka / 2 small apples 5 jajek / 5 eggs 5 jajek / 5 eggs 1 szklanka zielonego ugotowanego groszku / 1 cup of cooked green peas 1 czerwona papryka / 1 red pepper 1 czerwona papryka / 1 red pepper 1 mała cebula szalotka / 1 small shallot onion sól, świeżo zmielony pieprz do smaku / salt, freshly ground pepper to taste 8 lóżek majonezu / 8 tablespoons mayonnaiseDo tej sałatki dodawany jest często tuńczyk, ale w zaprezentowanej tu wersji moim zdaniem jest smaczniejsza. Wszystkim, którzy interesują się trochę historią Szkocji, i co nieco wiedzą o tutejszej kuchni, pewnością nie obcy jest fakt, że wiele z tutejszych dań inspirowanych jest kuchnią francuską. A ja od tego czasu zrezygnowałam z wykonywania tradycyjnej sałatki warzywnej, którą każdy z was z pewnością zna. Można ją znaleźć w karcie dań w dobrych restauracjach w Edynburgu czy też Glasgow, serwujących kuchnie z różnych stron świata. Z pewnością wielu z was zastanawia się co wspólnego ma sałatka hiszpańska ze szkocką kuchnią? Przepis na jej przygotowanie zamieściłam na blogu w jednym z pierwszych postów. Przyznam się, że nie spotkałam się z tym daniem w typowej szkockiej kuchni. Na wierzch ścieram na drobnej tarce jajko (jedno na każdą miskę). Po ugotowaniu jajek obieram je ze skorupy i 3 z nich kroje. Znana wam z pewnością, popularna tu zupa Cock -a- Leekie, jest takim przykładem. Podaje z tostami z pełnoziarnistego chleba. Po ugotowaniu i ostudzeniu obieram je i kroje na kawałki, ale nie za drobno. A ponieważ przepis na tę sałatkę poznałam właśnie tu w Szkocji. Podobnie czynie z cebulą i rozdzielam dokładnie jej pierścienie. Sałatkę wykonałam ścisłe według przepisu Isabel, mojej hiszpańskiej koleżanki z College.