Dietetycznie czyli chipsy z batata, marchewki i pietruszki

Krzysztof
13.07.2014 9:10
Dietetycznie czyli chipsy z batata, marchewki i pietruszki

Przepis

SKŁADNIKI:

batat 1 szt

pietruszka 1 szt

marchewka 2 szt

sól morska 1/2 łyżeczki

pieprz 1 szczypta

bazylia, oregano, majeranek suszone 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obrać. Następnie opłukać i osuszyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze plasterki. Batata pokroić w cienkie plastry. Wszystko przełożyć do miski. Posypać solą morską, pieprzem, oraz suszonymi ziołami jak majeranek, bazylia i oregano. Można dodać odrobinę chilli. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły plastry warzyw. Moje chipsy usmażyłam bez oleju w Tefal actifry- 20 minut. Alternatywą jest oczywiście piekarnik. Nagrzewamy do temp 180 stopni. Warzywa przekładamy na blaszkę i zapiekamy 20-25 minut. Smacznego:)