Składniki na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym (2 porcje): 250 g makaronu penne (lub innego ulubionego) 2 piersi z kurczaka (około 350 g) 250 g zielonych szparagów 200 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano Przygotowanie Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to pyszne i nie wymagające wiele pracy danie na obiad, które przygotujemy dosłownie w pół godzinki. Idealne w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi, a do tego nie chce nam się siedzieć długo w kuchni. Makaron w towarzystwie kurczaka i szparagów, a wszystko skąpane w aromatycznym i kremowym sosie – pyszności! Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy z pozostałymi składnikami.