Już niedługo “Tłusty czwartek” (16 luty), większość z nas tego dnia skusi się na ten przysmak. Pączki mogą znacznie różnić się od siebie jakością. Na co zwrócić uwagą jak już zdecydujemy się przyjąć te nadprogramowe kalorię i nie być rozczarowaną?
Jak kupić dobrego pączka?
Wybierając pączki powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na miejsce, w którym je kupujemy. Promocje w supermarketach na pączki zazwyczaj zahaczają o kuriozum. Często sprzedaje się cały karton pączków za kilka złotych. Nie mogą więc być one dobrej jakości. Są zazwyczaj napakowane spulchniaczami, wypełniaczami i konserwantami. Nie mają nic wspólnego z domowymi pączkami.
Dobrych pączków najlepiej szukać w niewielkich cukierniach i piekarniach. Należy upewnić się również czy pączki są robione na miejscu. Przed wybraniem się do konkretnego lokalu można zrobić szybki przegląd lokalnych cukierni oraz opinii klientów.
Najczęściej długa kolejka przed cukiernią to gwarancja dobrego smaku.
Jak poznać dobrego/świeżego pączka:
-
Konsystencja: Dobry pączek powinien być miękki i puszysty, a jednocześnie nie rozpadać się na kawałki.
-
Smak: Powinien być słodki i smaczny, z odpowiednim dodatkiem, takim jak lukier, dżem lub konfitura.
-
Zewnętrzna skórka: Powinna być chrupiąca i delikatna, bez żadnych skaz lub uszkodzeń.
-
Wnętrze: Powinno być jednolite i bez dziur, a także nie powinno być suche.
Pamiętaj, że najlepsze pączki są świeżo pieczone i zawsze najlepiej smakują, gdy są ciepłe.
Niestety niektóre walory możemy ocenić dopiero po spróbowaniu pączka. Ciężko jest ocenić jego wnętrze lub konsystencje "na oko".
O czym świadczy popękany lukier na pączku?
Niektóre pączki pokryte są cukrem pudrem, inne czekoladą, a jeszcze inne lukrem. Czasami da się zauważyć, że lukier na pączku jest popękany. O czym to świadczy?
W dobrych cukierniach popękany cukier oznacza jedynie, że został on uszkodzony mechanicznie. Na przykład na skutek układania pączków na sobie. Czasem jednak może to oznaczać kilka innych rzeczy:
- Pączki były lukrowane na gorąco,
- Lukier zawiera substancje przeciwzbrylające,
- Lukier został zbytnio napowietrzony,
- Użyto złych proporcji składników (zbyt dużo cukru).
Czy jakość lukru świadczy o jakości pączka?
Nie zawsze. Pączek z dobrej cukierni czy piekarni, nawet z popękanym na wierzchu lukrem może być naprawdę dobrej jakości. Ważne więc, abyśmy poszukali cenionej w naszej okolicy cukierni lub kawiarni, zamiast kupować pączki z supermarketu.
Ile kalorii ma pączek?
Musimy o tym wspomnieć. Jesteśmy za tym, aby w tym dniu każdy zjadł pączka jednak nie należy przesadzać z ich ilością.
Ilość kalorii w pączku zależy od jego wielkości i składników. Średnio jeden pączek może zawierać od 200 do 600 kalorii.
Pączki, zwłaszcza te faszerowane dżemem, lukrem lub innymi słodkimi nadzieniami, są bardzo kaloryczne i pełne tłuszczu. Dodatkowo, często są też obficie posypywane cukrem pudrem.
Osoby, które dbają o swoją linię, powinny uważać z jedzeniem pączków i ograniczać ich ilość. Zdrowe i zbilansowane odżywianie polega na zrównoważeniu diety i uprawianiu aktywności fizycznej, a nie na rezygnowaniu z ulubionych potraw, takich jak pączki.