Choroby układu sercowo naczyniowego to w obecnych czasach plaga. Jak się przed nimi chronić? Oprócz odpowiedniej diety i aktywności fizycznej, możemy sięgnąć po naturę. Dzięki tym składnikom łatwiej będzie Ci zapobiec chorobom serca.
Preparat ten jest pomocny dla wszystkich, którzy chorująca na chorobę wieńcową i choroby serca. Lek ten zapobiega zawałom serca, uelastycznia naczynia krwionośne oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jest również pomocny dla osób walczących z nadwagą.
Składniki
Do wytworzenia około 1,5 l owego leku potrzebujesz jednej szklanki soku z korzenia imbiru, jednej szklanki puree z czosnku, 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, jednej szklanki octu jabłkowego oraz trzech szklanek prawdziwego miodu.
Opis składników
Czosnek ma w sobie składniki, które wpływają na obniżenie ciśnienia oraz chronią nas przed zatorem naczyń krwionośnych. Warzywo to również zmniejsza ilość cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Ma właściwości przeciwbakteryjne oraz powoduje redukcję wagi. Imbir chroni nas przed chorobami serca oraz poprawia krążenie krwi. Cytryna ma bardzo dobry wpływ na pracę serca oraz stabilizuje nasze tętno. Jest też dobrym przyjacielem osób będących na diecie, ponieważ pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Zaletą octu jabłkowego jest to, że pomaga on usuwać toksyny z organizmu. Jest też źródłem potasu, witamin i enzymów niezbędnych dla jego prawidłowego działania. Miód natomiast zmniejsza ryzyko wstąpienia chorób serca i nowotworów.
Jak go zrobić?
Na początek należy wycisnąć sok z kilku cytryn i go przecedzić, aby nie miał pestek lub miąższu. Przygotowany imbir należy obrać i zblenderować na puree. Możesz dodać do niego wody, a następnie przecedzić przez siatkę. Do przepisu będziemy potrzebowali 1 szklankę takiego soku z imbiru. Do niego dodajemy sok z cytryny i mieszkamy oba składniki. Następnie obieramy i blenderujemy czosnek. Jedną jego szklankę dodajemy do wcześniej przygotowanego soku. Teraz musimy bardzo dokładnie to wszystko wymieszać. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji, przecedzamy ją przez sitko najlepiej od razu do garnka. Do takiej mikstury dodajemy 250 ml octu jabłkowego, mieszamy i stawiamy na gaz. Garnek podgrzewamy na lekkim ogniu przez około 30 minut. Następnie odstawiamy rondel z gazu i pozostawiamy do wystygnięcia. Dopiero, gdy będzie już zimny dodajemy do niego 3 szklanki miodu i wszystko dobrze mieszamy. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji możemy przelać go do czystego słoika.
Dawkowanie
Przygotowany przez nas lek należy spożywać po jednej łyżeczce od 2 do 3 razy dziennie. Ważne jest, aby rano wypić go na czczo. Przechowywać należy go w lodówce, ponieważ dzięki niskiej temperaturze zachowa on swoje właściwości lecznicze przez około 2 miesiące.