Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad

Milena
Obiad
31.01.2020 13:46
Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad

Niby nic nadzwyczajnego, w końcu co może nas zadziwić w woreczkach do pieczenia, folii do żywności, czy mopie z mikrofibry, ale wszystkie produkty odznaczają się wysoką jakością i dbałością o szczegóły, co bardzo upraszcza czynności, które codziennie musimy wykonywać. Składniki na karkówkę pieczoną z warzywami: 400-500 g karkówki wieprzowej marynata: łyżeczka oleju, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka musztardy stołowej, oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, kolendra) pół brokuła 2 cebule sporej wielkości marchew 5 średnich ziemniaków Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Ponieważ są bardzo szczelne można w nich bezproblemowo transportować wszelkiego rodzaju wilgotne rzeczy, jak np. sałatki, ryby w zalewie czy nawet zupy; a przechowywane przez dłuższy czas kawa, herbata albo przyprawy nie tracą swojego aromatu. W przygotowaniu tego prostego, domowego obiadu pomogły mi produkty marki Gosia – woreczki z suwakiem i woreczki do pieczenia, o których kilka słów pod przepisem. Po tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cebule kroimy w plastry, obraną marchew w paski, ziemniaki w sporej wielkości kostkę. A jednak! Woreczki od Gosi mają specjalny, opatentowany klips, dzięki któremu worek nie rośnie w trakcie pieczenia jak balon i nie trzeba go nakłuwać. Karkówka pieczona z warzywami w tzw. rękawie to pomysł na smaczny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Woreczki te są również bardzo trwałe, dzięki czemu nie ma obawy, że pękną lub pokruszą się podczas pieczenia. I znowu mogłoby się wydawać, że już nic odkrywczego z woreczkami do pieczenia nie da się zrobić. Nie potrzeba również dodawać tłuszczu – można upiec w woreczku warzywa na fit obiad, a pozostaną aromatyczne i niewysuszone. Jednym z takich sprytnych produktów są woreczki z suwakiem, które wykorzystałam do marynowania mięsa. Do tego woreczki są wodoszczelne, więc nie ma obaw, że marynata z nich wycieknie. Ponadto dzięki zamykaniu suwakiem mamy pewność, że zamknięcie jest szczelne i żaden zapach nie przesiąknie ani na zewnątrz ani wewnątrz woreczka. Nie jest to zły sposób, ale na pewno zajmuje więcej miejsca w lodówce niż taki woreczek. Plastry karkówki nacieramy marynatą i przekładamy do woreczka strunowego (ja miałam woreczki z suwakiem marki Gosia) lub do miseczki, którą nakrywamy folią aluminiową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/01/karkowka-pieczona-z-warzywami/