Warzywa świeże, mrożone, czy konserwowe? Które są najzdrowsze?

Agnieszka
Zdrowie
30.01.2020 11:05
Warzywa świeże, mrożone, czy konserwowe? Które są najzdrowsze?

Warzywa są bardzo cenne w naszej diecie. Lekarze radzą, aby jeść je codziennie. Jednym z sloganów zdrowej diety było hasło „Jesteś tym co jesz”. W związku z tym powinniśmy starannie dobierać produkty do naszej diety.

Zdjęcie Warzywa świeże, mrożone, czy konserwowe? Które są najzdrowsze? #1

Duży wpływ na nasze zdrowie ma również wiedza jak dany produkt został przetworzony, zanim trafił na nasz stół. Niektóre z nich mogą tracić swoje cenne właściwości w toku przetwarzania. Grupą, która jest najbardziej narażona na niekorzystny wpływ przetwarzania są owoce i warzywa. Dlatego warto wiedzieć, która ich odsłona jest zdrowsza- mrożona, konserwowana czy ta z słoika.

Warzywa świeże


Podobno najlepsze dla zdrowia są świeże warzywa. Jednak nie do końca jest to prawda. Wynika to z faktu, że zanim owo warzywo zostanie dostarczone do sklepu musi przebyć długą drogę z pół uprawnych. Produkty są zrywane wcześniej, aby w czasie transportu dojrzały. Aby ten proces mógł trwać nadal zazwyczaj są traktowane chemią. Dzięki temu zachowają również swój ”zdrowy” i atrakcyjny wygląd.


Drugim ważny czynnikiem, jest fakt, że warzywo po zerwaniu traci sporo swoich pozytywnych właściwość. Dobrym przykładem jest tu witamina C, która po 72 godzinach od zerwania warzywa ulega w ponad 4/5 zniszczeniu. Niestety raczej nie jest możliwe, że od czasu zerwania a dostarczenia produktu do sklepu mija mniej niż 3 dni.


Jeśli chcemy kupować naprawdę świeże warzywa najlepiej udać się w tym celu na targ. To tam rolnicy sami sprzedają swoje plony, które zbierają zazwyczaj dzień przed wystawieniem ich na sprzedaż. Mamy też wtedy pewność, że oferowane warzywa są zdrowe, a nie przywożone z odległych stron.

Warzywa mrożone

Zdjęcie Warzywa świeże, mrożone, czy konserwowe? Które są najzdrowsze? #2
W zimie nie mamy jednak możliwość pójścia na targ i uzyskania świeżych produktów. Dlatego jeśli nie wiemy na 100 % czy dany produkt jest świeży, możemy wybrać jego mrożony zamiennik. Mrożonki składają się z zamrożonych warzyw zaraz po zbiorach, gdy są one dojrzałe i pełne wartości odżywczych. Po przeprowadzeniu badań przez FDA okazało się, że zamrażane warzywa nie tracą swoich właściwości odżywczych.

Jak wpływa na warzywa konserwacja?

Zdjęcie Warzywa świeże, mrożone, czy konserwowe? Które są najzdrowsze? #3

Uniwersytet w Illinois przeprowadził badania, w których porównywał świeże warzywa z tymi konserwowanymi. Po zakończonym doświadczeniu doszli do wniosku, że zawartość błonnika w konserwowanych warzywach była większa niż w świeżych. W procesie konserwowania nie tracą swoich właściwości również witaminy i karotenoidy.