Wegańskie Dutch Baby z karmelizowanymi jabłkami i truskawkami

Desery
23.01.2020 10:11
Wegańskie Dutch Baby z karmelizowanymi jabłkami i truskawkami

Poniżej oczywiście przepisy na oba dania, które przygotowała z użyciem patelni WOLL Diamond. Wegańskie Dutch Baby z karmelizowanymi jabłkami i truskawkami 1 porcja (ok. 465 kcal) czas przygotowania: ok. 10 minut (+20 minut pieczenia i gotowania) koszt: ok. 4.70 zł Składniki: 100 g naturalnego tofu 2.22 60 ml mleka roślinnego 0,3 1 łyżeczka jogurtu roślinnego 0,06 opcjonalnie aromat migdałowy lub waniliowy 55 g mąki pszennej 0,11 10 g erytrytolu lub cukru 0,16 szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki garam masala lub gałki muszkatołowej 140 g pokrojonego w plastry jabłka 0,42 100 g truskawek (mrożonych lub świeżych) 1 1 łyżka jogurtu roślinnego 0.25 10 g erytrytolu lub cukru 0,16 1/2 łyżeczki cynamonu cukier puder do podania Wykonanie: Patelnię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5-10 minut. czas przygotowania: ok. 10 minut (+10 minut gotowania) koszt: ok. 3 zł za porcję Składniki: 150 g ulubionego makaronu 1 łyżka oliwy 70 g czerwonej papryki 50 g kukurydzy z puszki 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 140 g fasoli czerwonej 135 g pomidorów suszonych w oleju 70 g jogurtu roślinnego 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Muszę przyznać, że wyciągając Dutch Baby z piekarnika obawiałam się, że będzie trzeba trochę pokombinować z wyjęciem ciasta na talerz, ale okazało się, że po prostu ześlizgnęło się z patelni. W tym czasie w rondelku albo na patelni podgrzewamy owoce (możemy je przygotować już wcześniej na patelni, w której będzie się później piec naleśnik) przez ok. 10 minut. Mając pierwszy raz w ręku patelnię, którą mogę w końcu wykorzystać również w piekarniku nie mogłam nie zrobić dania, na które przygotowywałam się już długo, czyli wegańskiej wersji Dutch Baby. Naprawdę miałam już do czynienia z patelniami wielu marek i często po dwóch latach nie nadawały się już one do użytku, a na pewno nie do smażenia na przykład naleśników czy potraw z minimalną ilością tłuszczu. Oczywiście patelnię mam niedługo, więc zobaczymy jak będzie w przyszłości z utrzymaniem się tych właściwości, ale liczę na to, że przy dobrym użytkowaniu będzie mi służyć na lata. Kiedyś nie zastanawiałam się dlaczego nie chcą mi wyjść perfekcyjne pankejki (zwalałam winę na ciasto), upieczona tarta nie chce ładnie odchodzić od spodu albo jedzenie nie jest równomiernie podgrzane. W mojej kuchni liczą się dania szybkie i proste, więc przetestowałam również jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie spaghetti z patelni. Samo odpinanie i przypinanie rączki to po prostu jeden z lepszych patentów w kuchni i wiem, że będę z niego korzystać na pewno nie raz. Naleśnik, który rośnie w bardzo charakterystyczny sposób w piekarniku (ciasto wylewa się na nagrzaną wcześniej patelnię), a po wyjęciu opada dając ciekawy efekt wizualny i smakowy. Nigdy jednak żadna z nich nie dawała takiego efektu (nawet na początku użytkowania) jak w przypadku patelni Wool Diamond. Patelnie WOLL Diamond (bo właśnie taką miałam możliwość testować) posiadają system click-by-click, czyli odpinaną rączkę, która nie tylko pozwala na prostsze przechowywanie, mycie, ale również pieczenie (chociaż sama rączka również może wytrzymać temperaturę do 250 stopni). Niestety mycie w zmywarce może przyczynić się do tego, że nasze garnki, patelnie czy blender będą szybciej się niszczyły. Jedyne co ogranicza to niestety cena, ale myślę że jeśli weźmiemy pod uwagę jej trwałość, to na pewno ten koszt może nam się zwrócić. Kiedy przeczytałam o powłoce z której wykonana została patelnia, to nie mogłam się już doczekać pierwszych testów. Na gotowy naleśnik wykładamy owoce i podajemy posypane cukrem pudrem. Wegańskie spaghetti meksykańskie z patelni 3 porcje (ok. 390 kcal)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/weganski-dutch-baby-oraz-szybka-pasta-test-patelni-tytanowej/