Guacamole możemy jeść na wiele różnych sposobów, na przykład jako: pasta do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli, dodatek do chipsów kukurydzianych (nachos), uzupełnienie wnętrza klasycznej tortilli lub tacos dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów sos do klasycznych frytek składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu dodatek do dań głównych, głównie mięs, ryb i hamburgerów Przepis na: Guacamole Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 łyżki soku z limonki szczypta soli szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1 łyżeczka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku opcjonalnie szczypta papryki ostrej Jak zrobić guacamole? Wykonanie: Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że guacamole to po prostu meksykańska pasta z awokado wraz z sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Guacamole można także potraktować jako smarowidło na kanapki i podać z pieczywkiem, szynką i pomidorem – uwielbiam takie połączenie na śniadanie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku. Ewentualnie jeżeli chcesz przygotować pastę trochę wcześniej, to możesz włożyć do niej pestkę z awokado, dzięki czemu chwilowo zahamujesz proces ciemnienia.