Dlaczego warto moczyć stopy w occie? Przepis na domowy ocet jabłkowy

Dlaczego warto moczyć stopy w occie? Przepis na domowy ocet jabłkowy
16Gru

Ocet jabłkowy znany jest nam przede wszystkim jako cudowne lekarstwo “na wszystko” naszych babć. Istotnie ma on wiele prozdrowotnych właściwości. Aby działał, musi być jednak bardzo dobrej jakości. Z tego względu warto przygotować go samodzielnie w domu. Jak to zrobić? To łatwiejsze niż myślicie!

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć stopy w occie? Przepis na domowy ocet jabłkowy #1

Właściwości octu jabłkowego

Picie szklanki wody z octem jabłkowym doskonale wpływa na zdrowie:

  • Uspokaja układ nerwowy
  • Przyspiesza metabolizm
  • Oczyszcza organizm
  • Wzmacnia odporność
  • Poprawia trawienie
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Zmniejsza ciśnienie

Po co moczy się nogi w occie?

Nie można zapomnieć też o przeciw obrzękowych, bakteriobójczych i grzybobójczych właściwościach octu jabłkowego. Na każdy litr wody dodaj ¼ octu jabłkowego i w takiej mieszance mocz stopy przez około 15-20 minut. Dzięki temu odświeżysz je i pozbędziesz się opuchlizny. Zapobiegniesz również grzybicy stóp. Taka kuracja pomoże też, jeśli już cierpisz na grzybicę. Moczenie stóp w occie każdego dnia przyspieszy proces leczenia. W okresie jesienno-zimowym cały dzień spędzamy w skarpetkach i butach. Mimo niskich temperatur, nasze stopy i tak się pocą. Istnieje więc ryzyko rozwoju grzybicy.

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć stopy w occie? Przepis na domowy ocet jabłkowy #2

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 litry wody
  • Pół kg cukru

Jabłka ścieramy na tarce wraz ze skórką (środek z pestkami wyrzucamy). Przekładamy starte jabłka do dużego słoja i zalewamy wodą z rozpuszczonym cukrem. Zakrywamy gazą, aby nic nie wpadło do środka, ale żeby mieszanka ciągle miała dostęp do świeżego powietrza. Raz dziennie warto potrząsnąć słoikiem. Po około 5 tygodniach ocet będzie gotowy do użytku.



następna inspiracja
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja