Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis

Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis
25Lis

Magda Gessler jest od lat cenioną restauratorką oraz prowadzącą program “Kuchenne rewolucje” w TVN. Jej potrawy są oryginalne i cenione. Jednak również tradycyjna kuchnia spod jej ręki wychodzi wyśmienicie. Jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone?

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Magda Gessler (@magdagessler_official) on

Magda Gessler od wielu lat ratuje polskie restauracje i sprawia, że wiele z nich staje na nogi. Dzięki jej metamorfozom polscy restauratorzy podwyższają swoje standardy, przez co my mamy dostęp do coraz lepszych i uczciwszych dań w wielu polskich miastach.

W programie Gessler daje wiele cennych rad odnośnie gotowania, jednak nie zawsze można z nich wywnioskować konkretne przepisy. Tym razem restauratorka zdradziła jednak przepis na idealne kotlety mielone. Być może niektórzy z Was już od dawna przygotowują je w ten sposób. Dla wielu z pewnością będzie to jednak zaskoczenie.

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 kajzerki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Zdjęcie Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis #1

Przygotowanie:

-W pierwszej kolejności moczymy bułki w mleku, aż będą bardzo miękkie. Następnie dokładnie odsączamy z nich mleko i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

-Cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa wraz z bułkami zmielonymi maszynką.


-Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki dodajemy do mięsa (łącznie z wodą). Energicznie mieszamy wszystkie składniki w misce.

-Następnie formujemy kotlety zwilżonymi wodą dłońmi - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać do rąk.

-Panierujemy kotlety w bułce tartej, a na koniec smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Wiele osób zdziwi fakt, że w przepisie najpierw smażymy cebulkę. W wielu regionach Polski do kotletów mielonych dodaje się surową cebulę, która tylko lekko poddaje się obróbce podczas smażenia kotletów. Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu cebuli, mięso zyskuje wspaniały smak i aromat. Dodatkowym urozmaiceniem jest też moczenie bułek w mleku, a nie w wodzie.

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja