Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej: Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). , ale przez dłuższy czas np. 90 minut Polecam piec sernik w kąpieli wodnej Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 150-160 stopni Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub w ostateczności z firmy Piątnica. Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Proponuję Ci skusić się na moją niezawodną recepturę na pyszny sernik na kruchym cieście. Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.