ZUPA GULASZOWA

Beata
Obiad
27.09.2019 9:13
ZUPA GULASZOWA

Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: - około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego - 3 czerwone papryki - 500 g ziemniaków - 2 większe marchewki - 1 mniejsza pietruszka - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 4 łyżki oleju - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki kminku - 3 kulki ziela angielskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół) - 1 łyżka słodkiej papryki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki mąki - sól - pieprz 1. Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu. Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. Przepis na nią znalazłam tutaj (klik), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i paprykę słodką, oraz ostrą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/09/zupa-gulaszowa.html