Smacznego !! Ps. jeśli szukacie przepisu na większą blaszkę to możecie wzorować się na tym przepisie <-- Klik dodając tylko więcej marchewki :) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto kruche: - 1 i 1/3 szkl mąki pszennej - 1 żółtko kl. L - 1/2 szkl cukru - 90 g masła - 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: - 1 spora marchewka starta na drobnych oczkach (nie na papkę !) - 3-4 spore jabłka starte na grubych oczkach - odrobina białka do posmarowania spodu - kilka kropel cytryny - cynamon Kruche ciasto 1. Wkomponowała się idealnie i pysznie smakowała ;) Spróbujcie, a może na stałe zagości u Was taka szarlotka ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto kruche: Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :) Smacznego !! Ps. jeśli szukacie przepisu na większą blaszkę to możecie wzorować się na tym przepisie <-- Klik dodając tylko więcej marchewki :) Gdy jesień już za oknem to wtedy nabieram ochoty na szarlotki, a tym razem w mojej szarlotce znalazła się marchewka. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut.