Paprykę faszerowaną Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 40 min Łącznie: 70 min Liczba porcji: 6 Składniki: 5-6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte) 2 saszetki ryżu (łącznie 200 g) 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki kukurydzy konserwowej 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska lub przecieru pomidorowego szczypta ostrej papryki 200 ml wody 200 ml passaty pomidorowej szczypta ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej 100 g mozzarelli Jak zrobić faszerowaną paprykę? Po tym czasie nakładamy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Krok 2 Każdą paprykę dokładnie myjemy, a następnie każdą stawiamy pionowo na desce i przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni. Wlewamy wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusimy pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając). Do farszu polecam użyć wołowego mięsa, które najpierw należy zmielić w maszynce, a następnie podsmażyć na patelni wraz z pozostałymi dodatkami. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Do farszu dodałam także sos paprykowy firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstał na bazie najlepszej jakości, świeżej czerwonej papryki. Koniecznie ją wypróbujcie! Faszerowana papryka Mój przepis na faszerowaną paprykę jest niesamowicie prosty do przygotowania. Do przygotowania tego dania użyłam kolorowych sześciu papryk, w tym dwóch: czerwonych, żółtych oraz zielonych.