Składniki: na biszkopt orzechowy 4 jajka 1 szklanka startych orzechów wloskich 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem 200 g chałwy 150 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru dodatkowo puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe przegotowana woda kakao Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec do tzw suchego patyczka w 180 stopniach. Do soku z brzoskwiń dolać wodę tak aby całość miała 700 ml, podgrzać i rozpuścić dwie galaretki, ostudzić. To ciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem, pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę.