Wegański sernik Izaura Drukuj Ocena: 4.7 /5 ( 11 głos/y ) składniki Ciasto: 80 g mąki pszennej 70 g margaryny roślinnej lub innego tłuszczu 50 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego) 40 g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego (ewentualnie soku z cytryny) opcjonalnie 1 łyżeczka alkoholu Margarynę, czekoladę, mleko roślinne, cukier puder, kakao i alkohol daj do garnka i całość podgrzewaj do momentu zagotowania, co jakiś czas mieszając. Tofurnik: 180 g tofu naturalnego 60 ml mleka roślinnego 40 g cukru pudru 40 ml soku z pomarańczy lub mandarynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki 2 łyżki proszku budyniowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę (masa będzie dość rzadka – rzadsza, niż do tradycyjnego sernika). Sernik Izaura, czyli sernik na czekoladowym cieście (Murzynku) to smak mojego dzieciństwa – pojawiał się na stole bardzo często. Uwierzcie mi, że tak! 😀 Sama nie wierzyłam, że uda mi się tak idealnie odwzorować znany smak. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając (najlepiej mikserem).