Większość z nas przechowuje jajka na drzwiach lodówki. To właśnie tam umieszczamy wytłaczankę, do której wykładamy jajka. Niestety, nie jest to najlepsze miejsce do przechowywania tych produktów.
Jajka są jednymi z najzdrowszych produktów odzwierzęcych. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, zdrowego białka i odżywczych tłuszczów. Każda zdrowa dieta (oprócz wegańskiej) zawsze uwzględnia jajka. Nic w tym dziwnego. W jajkach są witaminy A, D, B12, B2 i E, K, a także minerały takie jak żelazo, jod, wapń, cynk,potas i selen. Znajdziemy tam też niezbędne kwasy Omega-3, które doskonale obniżają cholesterol i pozwalają walczyć z innymi chorobami.
Jakie jeszcze cenne substancje znajdziemy w jajku?
Lizozym - neutralizuje bakterie.
Luteinę - dobrą dla wzroku.
Lecytynę - wspomaga pamięć.
Kwas foliowy - wzmocnienie organizmu.
Kwasy Omega-3 - obniżają cholesterol, pomagają w odchudzaniu.
Te właściwości jajka zachowają jednak tylko wtedy, kiedy będą przechowywane w odpowiedni sposób. Czyli właściwie jaki?
Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki
Półeczki na drzwiach lodówki najbardziej narażone są na wahania temperatur. Otwieranie i zamykanie lodówki sprawia, że produktom trudno jest utrzymać stałą temperaturę. Ta z kolei konieczna jest, aby jajka zachowały swoje właściwości i najzwyczajniej w świecie się nie zepsuły.
Z tego samego powodu niebezpieczne może okazać się też przechowywanie na drzwiach lodówki kartonu z mlekiem.
Jak więc przechowywać jajka?
*Pamiętaj, aby nigdy nie myć jajek przed włożeniem ich do lodówki. Mają one na skorupce naturalną ochronę, dzięki czemu dłużej są świeże.
*Przechowuj jajka w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z innymi produktami, w głębi lodówki, gdzie temperatura jest stała.
*Nie przechowuj jajek blisko cebuli, czosnku i innych produktów, które wydzielają mocny zapach. Jajka bardzo szybko chłoną aromaty, co psuje ich smak.