Każda z nas lubi nacieszyć oko bukietem kwiatów. To niepowtarzalna, efektowna dekoracja wnętrza, do której nadaje się większość kwiatów uprawianych w ogrodach. Jak pielęgnować tak wdzięczną kompozycję, by jak najdłużej stała w wazonie? Kwiaty powinny być ścinane, kiedy nie są jeszcze zupełnie rozwinięte, najlepiej robić to rano i nigdy w porze deszczowej. Najlepiej, gdy łodyga będzie długa i ucięta pod skosem, by roślina swobodnie pobierała wodę.
Stosujcie się do poniższych wskazówek, a Wasze kwiaty będą ozdobą przez naprawdę długi czas.
Liście
Przed wstawieniem kwiatów do wazonu należy pozbyć się możliwie największej ilości liści. Przez liście paruje woda, więc im ich mniej, tym lepiej. Liście nie powinny także znajdować się w wodzie, ponieważ szybko gniją i szkodzą kwiatom.
Woda w wazonie
Jak tylko kwiaty pojawią się w naszym domu, należy wstawić je do wody. Wazon w którym będą stały, powinien być czysty, a woda niezbyt zimna (ok 30 stopni). Wodę należy zmieniać każdego dnia, aby zapobiec rozwojowi bakterii, możemy przy tej okazji także minimalnie podcinać końcówki łodyg.
Odżywka
Możemy kupić gotową odżywkę do kwiatów ciętych, która przedłuża ich trwałość. Ogranicza także rozwój bakterii i sprawia, że woda pozostaje czysta nawet przez kilka dni. Nie musimy wtedy, wymieniać jej każdego dnia i unikniemy uciążliwego mycia wazonu. Dzięki zastosowaniu odżywki kwiaty mogą pozostać w jednym roztworze nawet 5 dni.
Domowe sposoby
Jeśli nie chcemy lub nie mamy możliwości kupienia odżywki, możemy wykorzystać cukier. Jeśli wsypiemy trochę do wazonu z wodą, spowolni on proces starzenia się kwiatów. W celu przedłużenia świeżości kwiatów, stosuje się także kwasek cytrynowy (1 g / 2 litry).
Cień
Pamiętajmy, że kwiaty w wazonie niekoniecznie lubią słońce. Wysoka temperatura przyspiesza proces przekwitania rośliny. Jeśli mamy możliwość, na noc przenośmy wazon z bukietem do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.
Większy wazon
Nasze ukochane kwiaty szybciej zwiędną, gdy będą ściśnięte w małym naczyniu. Lepiej, jeśli włożymy je do za dużego wazonu, niż do za małego.
Z dala od owoców
Nigdy nie należy ustawiać ciętych kwiatów w pobliżu owoców, zwłaszcza cytrusów i jabłek. Owoce te wydzielają etylen -gaz, przez który nasze kwiaty prędzej zwiędną. Gaz ten produkowany jest także przez przekwitające kwiaty, dlatego należy je systematycznie usuwać z bukietu.
Rodzaj łodygi
- PUSTE ŁODYGI
Aby takie kwiaty (amarylisy, kalie, zwartnice) mogły dłużej cieszyć nasze oko, trzeba zapewnić im szybki dopływ wody. Należy wlać delikatnie wodę do środka takiej łodygi i przytkać bawełnianą kuleczką waty. Tak przygotowane kwiaty umieszczamy szybko w wazonie z wodą.
- SOK MLECZNY
Niektóre kwiaty (gazanie, maki, wilczomlecze) wydzielają sok mleczny, ich łodygi warto przed wstawieniem do wazonu zanurzyć na 3 sekundy w gorącej wodzie. Dzięki temu sok nie stężeje i do łodygi będzie dostawała się woda.
- ZDREWNIAŁE ŁODYŻKI
Jeśli mamy do czynienia z kwiatami ( róże, hortensje, bez), których łodyga jest zgrubiała i twarda, należy przeciąć jej koniec na pół (2 cm w górę) lub delikatnie zmiażdżyć. Dzięki temu zabiegowi, będą lepiej pobierać wodę.
Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby, koniecznie dajcie znać w komentarzach!