Spróbujcie 🙂 Składniki: – 200g kaszy pęczak – 50g soczewicy zielonej – 300g pieczarek brązowych – 1 duża cebula – 550ml wrzątku (lub wywaru warzywnego) – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, szczypta curry, oregano, bazylia, sól i pieprz) – 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu wg uznania) To też powód, dla którego po pęczak sięgają również diabetycy oraz osoby z insulinoopornością. Więcej: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,23413103,kasza-peczak-bogactwo-smaku-i-wartosci-odzywczych.html Ja bardzo lubię tę kaszę, staram się jeść jak najczęściej i Wam polecam 😉 Dziś podzielę się przepisem na pyszne pęczotto z zieloną soczewicą, którą też uwielbiam z dodatkiem pieczarek brązowych. Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami Właściwości zdrowotne wynikające z regularnego spożywania tego rodzaju kaszy jęczmiennej powinny zainteresować szczególnie tych, którzy borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Kasza pęczak z roku na rok staje się coraz bardziej popularna wśród osób dbających o figurę i zdrowie. Dodać pieczarki, smażyć przez około 5-7 minut, dodać kaszę i soczewicę i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Gotować pod pokrywką z dziurką przez około 25-30 minut, aż cała woda wyparuje. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia.