Termoobieg w piekarniku - kiedy należy go używać? Musisz to wiedzieć!

Patrycja
Dom
06.03.2019 23:05
Termoobieg w piekarniku - kiedy należy go używać? Musisz to wiedzieć!

Termoobieg znajduję się dzisiaj w każdym piekarniku. Używamy go bardziej lub mniej, tak samo bardziej lub mniej wiedząc w ogóle po co.

Co to jest termoobieg?Działanie termoobiegu polega na wprawianiu w ruch gorącego powietrza. Dzięki temu jest ono równomiernie rozpraszane po wszystkich komorach piekarnika i temperatura w nich jest taka sama. Przyjmuje się, że temperatura 200 stopni przy funkcji grzania statycznego, odpowiada temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Termoobieg umożliwia nam szybsze, bardziej jednolite pieczenie i zwiększa wilgotność potraw.

Zdjęcie Termoobieg w piekarniku - kiedy należy go używać? Musisz to wiedzieć! #1

Zalety termoobiegu

Pieczenie z funkcją termoobiegu ma kilka zalet. Ze względu na taką samą temperaturę w każdym miejscu komory piekarnika, nie musimy się obawiać o przypalony spód i niedopieczoną górę dania. Potrawy ciężkie zawsze będą dopieczone w środku, a nie tylko z wierzchu. Przygotowanie potraw zajmie nam dzięki tej funkcji mniej czasu. Oszczędzimy również pieniądze, gdyż temperaturę ustawiamy niższą o ok. 20 stopni ,więc zużywamy mniej energii.

Zdjęcie Termoobieg w piekarniku - kiedy należy go używać? Musisz to wiedzieć! #2

Kiedy używać termoobiegu?

Pieczenie z termoobiegiem sprawdzi się nam idealnie w przypadku pieczenia ciężkich i konkretnych potraw takich jak mięsa, ryby czy warzywa. Jest pomocny również, gdy mamy do upieczenia kilka potraw, rozstawionych na różnych poziomach piekarnika.

Kiedy nie używać termoobiegu?

Przy pieczenie ciast, chleba i innych, delikatnych dań zaleca się przy wyłączonej funkcji termoobiegu.

Zdjęcie Termoobieg w piekarniku - kiedy należy go używać? Musisz to wiedzieć! #3

Chcąc być mistrzem w kuchni na każdej płaszczyźnie, pamiętajcie, że nie tylko doskonały sprzęt, ale i jego znajomość jest podstawą!