Dlatego jeśli chcesz poznać prawdziwy smak tamtej kuchni to przede wszystkim zadbaj o kilka składników w swojej kuchni, a przede wszystkim kup dobrej jakości oliwę z oliwek, to już połowa sukcesu, bo bez oliwy z kuchni włoskiej się nie da ;-) PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA SALSA z awokado dla 4 osób: - 1 bardzo duży lub 2 mniejsze żółte malinowe pomidory - 1/2 bardzo dojrzałego awokado hass - sok z cytryny do smaku - łyżeczka oliwy z oliwek - sól, pieprz - dymka POROWE KREMOWE RISOTTO - 2 szklanki suchego ryżu arborio - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - szklanka mleka + woda - 3 ząbki polskiego czosnku - kilka gałązek tymianku polskiego - 10 cm białej części pora - sól Na dużej patelni, o grubym i solidnym dnie, rozpuść masło i oliwę, połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek i pora, całość przesmaż. Do risotto powinniśmy sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta, ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy. Na samym końcu dodaj listki z gałązki tymianku i wymieszaj. KREWETKI: - cztery duże garście koktajlowych krewetek - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - odrobina startego świeżego imbiru Na patelni na maśle przesmaż czosnek, imbir, dodaj krewetki i smaż około 4 minuty (im większe tym dłużej). Krewetki dodaj do risotta wraz z całym sosem z patelni, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Pomidory umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokój awokado, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Wspominam o tym, dlatego, że przygotowując dania z kuchni włoskiej, nawet te najbardziej proste, gdzie składniki można wymienić na placach jednej reki, musimy zadbać o ich jakość. Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej skomplikowanej, tej którą pokochały miliony ludzi na całym globie. Kremowe risotto to jeden z tych posiłków, które możesz zrobić na wiele sposobów, wystarczy otworzyć lodówkę sprawdzić co w niej mamy i zadecydować o smaku przewodnim. podajemy z salsą z awokado i pomidorków, całość posypujemy świeżymi listkami bazylii. Większość włoskich przepisów, które królują w wielu kartach restauracyjnych powstało z biedy, gospodarze używali tego co było.