W tym roku postanowiłyśmy to powtórzyć 😀 Wśród nich znajdą się propozycje znane i lubiane przez wszystkich takie jak np. domowa czekolada, moczone ciasteczka drożdżowe, czy kocie oczka, ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie z migdałami. czubata łyżka ciemnego kakao 50 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 100 g płatków migdałowych około 100 g małych groszków czekolady gorzkiej (lub posiekana na małe kawałki czekolada) Ciasteczka brownie z migdałami Składniki: 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 60 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 jajka 130 g cukru 1 W ubiegłym roku na święta wraz z mamą upiekłyśmy 12 rodzajów ciasteczek, którymi obdarowałyśmy na święta znajomych i rodzinę. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy drugą (lub po prostu palcem) formując ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie ucieramy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C przez około 20 minut. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę.