ROGALIKI Z MAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI – IDEALNE NA ŚWIĘTA!

Monika
Desery
14.12.2018 18:55
ROGALIKI Z MAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI – IDEALNE NA ŚWIĘTA!

Ciasteczka polałam gorzką czekoladą, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny 😉 składniki Ciasto: - 200 g mąki pszennej lub orkiszowej - 50 g oleju kokosowego - 30 g oleju rzepakowego - 40 g cukru pudru - 50 g orzechów włoskich Mak: - 100 g maku - 30 g rodzynek - 20 g cukru - 2 łyżeczki płatków migdałowych - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego - opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego lub alkoholu Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 4 mm i podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę 😉 ). Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. - Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru ciasteczek) w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. - Po wystygnięciu rogaliki polej roztopioną gorzką czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/rogaliki-z-makiem-i-orzechami-wloskimi-idealne-na-swieta/