Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – karp smażony – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik –kruche świąteczne ciasteczka – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości – 1 marchewka – 1 pietruszka – 1 cebula – 1/4 selera – 3-4 listki laurowe – kilka ziarenek ziela angielskiego – 3 łyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie: - Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. - Do garnka włóż obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości. - W tym czasie ugotuj jajka, obierz je i pokrój w plastry, pokrój ugotowaną marchewkę. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. - To czas na doprawienie bulionu solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mój dzisiejszy przepis przygotowywałam z karpiem, choć do przygotowania takiego półmiska możecie użyć także innej ryby. Karp który ugotujesz dość łatwo jest pozbawić ości, oczywiście warto pokroić niewielkie kawałki ryby aby to sobie ułatwić. Marchewkę odłóż do pokrojenia na półmisek, resztę warzyw możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej lub innych dań. Teraz przecedź bulion używając gazy. - Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Zdejmij szumowiny z wywaru a następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, po trochę soli i pieprzu. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę.