- 1 jajko - 1 łyżka masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki miodu - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Galeo - 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Galeo - 4 łyżki wody - 1 łyżka kakao Dodatkowo: - twarda marmolada np. o smaku różanym - polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady Nadziewane pierniczki polane czekoladą - przepis krok po kroku Wykonanie: Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki: mąkę, jajko, cukier, miód, masło, przyprawę do piernika Galeo, proszek do pieczenia Galeo, kakao i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie jednak troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wchodzi w ciasto, a trzeba dosypać np. łyżkę mąki). Dodatkowo polałam ich wierzch polewą czekoladową (tutaj możecie użyć czekolady gorzkiej lub mlecznej, w zależności od tego, czy chcecie bardziej słodkie czy troszkę mniej słodkie pierniczki). Można przygotować z tego ciasta piernikowego pierniczki bez jakiejkolwiek dekoracji, można je polukrować lub porządnie nadziać twardą marmoladą o smaku różanym jak ja. Przepis na: Nadziewane pierniczki polane czekoladą Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej (ok. 340g) Opis przepisu Pierniczki piekę raz do roku, w święta, i jest to zdecydowanie najbardziej obowiązkowy świąteczny wypiek, jaki tylko może być! Nadziewane pierniczki są bardzo aromatyczne i pięknie pachną przyprawą do piernika Galeo, która jest mieszanką o charakterystycznym, słodko-korzennym smaku i aromacie. Reszta ciast jest u mnie co roku zmienna, raz piekę makowca, raz wszelkiej maści serniki, lecz z pierniczków nie mogłabym zrezygnować.