Ciasto Floryda

Wiesław
Ciasta
28.11.2018 18:40
Ciasto Floryda

Wymiary formy: 25x36 cm 7 jajek 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 350 g masła czekoladowego Nutella 200 g masła 3 duże łyżki miodu 100 g masła 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych daktyli 50 g orzechów włoskich herbatniki maślane Bakalie wykładamy na herbatniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 min. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i daktyle oraz mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/11/ciasto-floryda.html