Tort orzechowo jabłkowy

Alina
Ciasta
06.11.2018 20:35
Tort orzechowo jabłkowy

Składniki: - Biszkopt orzechowy: - 5 jajek L - 5 łyżek cukru - 130 g orzechów włoskich - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 łyżki kaszy manny - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Masa jabłkowa: - 0,5 kg jabłek (po obraniu) - 2-3 łyżki cukru trzcinowego - 1 szkl wody - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - Bita śmietana: - 500 ml zimnej kremówki 30% - 2,5 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szkl wody - Posypka orzechowa: - 100 g orzechów włoskich - 2 łyżki cukru trzcinowego Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić, wymieszać z mąką, kaszą i proszkiem do pieczenia. Przełożyć na patelnię wymieszać z cukrem i na średnim ogniu uprażyć uważając by cukier się nie przypalił a tylko skarmelizował i oblepił orzechy. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę przełożyć na patelnię wlać pół szklanki wody wsypać cukier, cynamon i imbir. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę zmiksować. Gdy jabłka będą już miękkie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pół szklance wody wlać do jabłek, zagotować i zdjąć z ognia. W tortownicy ułożyć na dnie blat orzechowy, wylać letnie jabłka i odłożyć do ostudzenia. To jest zakup, który będzie nam służył kilka lat więc na prawdę warto zainwestować. Po wyjęciu formę przełożyć na metalową kratkę do góry dnem i ostudzić biszkopt. Patelnia ma kilka zalet: Pod wpływem temperatury zmienia się kolor powłoki dzięki czemu wiemy, że patelnia ma odpowiednią temperaturę. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przykryć drugim blatem orzechowym i na górze rozsmarować resztę bitej śmietany. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/11/tort-orzechowo-jabkowy.html