Czekoladowe dekoracje zostawiamy w bezpiecznym miejscu do stężenia na minimum 24 h- 7 jajek rozmiar M- 180 g drobnego cukru do wypieków- 150 g mąki tortowej- 50 g mąki ziemniaczanej- szczypta soli1) Białka oddzielamy od żółtek2) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a piana stanie się gęsta i zwarta (ok 10 minut)3) Rozpuszczoną białą czekoladę rozsmarowujemy na pyszczku misia, a następnie polewamy nią ciasteczka z jednej strony, czynność powtarzamy tworząc dwie warstwy5) Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy ją na papier, na którym narysowaliśmy oczy misia, po kilku minutach wylewamy drugą warstwę6) Ścinany brzeg ciasteczek Oreo, które będą tworzyły uszy misia, umieszczamy je na papierze3) Białą czekoladę z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę z olejem wkładamy do rondelka i wstawiamy do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody)4) Ciasto wstawiamy do lodówki- 400 g masła- 4 białka- 270 g cukru- ok 50 g kakao1) Białka oraz cukier umieszczamy w rondelku, który umieszczamy w garnku z niewielką ilością gotującej się wody. - serek mascarpone 1 opakowanie- 3 łyżki cukru pudru- 5 połówek brzoskwiń z puszki- mały dżem porzeczkowy- sok z połowy cytryny- pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki- szklanka przegotowanej i wystudzonej wody1) Na pyszczku misia robimy kropkę z ciemnej czekolady tworząc zarys nosa, następnie przy pomocy wykałaczki umoczonej w ciemnej czekoladzie rysujemy uśmiech7) Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy 2 razy na podłogę wyłożoną kocem lub ręcznikiem z wysokości ok 40 cm8) W pewnym momencie masa może stać się trochę rzadsza i jakby zważona, nie zwracamy na to uwagi i cały czas miksujemy do czasu, aż stanie się gęsta, błyszcząca i zwarta. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia, następnie oddzielamy ciasto od tortownicy przy pomocy noża i kroimy je na 3 równe krążki- śmietanka 30 % 330 ml (np. z Biedronki) Odstawiamy białka do wystygnięcia (mogą być lekko ciepłe, ale nie mogą być gorące) a następnie ubijamy je na gęstą i sztywną pianę przy użyciu miksera lub robota3) Przekładamy część masy do worka cukierniczego z tylką do trawki nr 233 i dekorujemy tort tworząc włosy na głowie misia - zdobienie zaczynamy od dołu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce schłodzonego serka mascarpone i cały czas miksujemy do połączenia składników. Pieczemy w nagrzanym do 165 stopni piekarniku na programie bez termoobiegu, czas pieczenia 45-50 minut w zależności od mocy piekarnika7) W dużym kubku lub rondelku mieszamy wodę, syrop z brzoskwiń i sok z cytryny4) Wyjmujemy tort z lodówki i tynkujemy go cieniutką warstwą kremu (ja otynkowałam tort resztką kremu śmietanowego, ale lepiej to zrobić kremem czekoladowym, ponieważ nie widać białych prześwitów pomiędzy włosami.