Niezdrowy tryb życia, a także niewłaściwa dieta może spowodować w Twoim organizmie spore spustoszenie.
Takie warunki w Twoim organizmie mogą przyczynić się do pojawienia się choroby metabolicznej – cukrzycy typu 2.
Musisz wiedzieć, że czasami wystarczy wprowadzić małe zmiany w sposobie żywienia, aby znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na tę chorobę.
Pamiętaj, że dzień należy zacząć od zdrowego śniadania.
Na twoim śniadaniowym talerzu powinno wylądować jajko.
Zawiera dużo cennych antyoksydantów oraz luteinę, która ma dobry wpływ na wzrok.
Jedzenie jaj zmniejsza poziom cukru we krwi, a także zwiększa wrażliwość na insulinę.
Jedzenie jaj to także wsparcie dla układu krwionośnego.
Mają także dobry wpływ na poziom cholesterolu – obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom tego dobrego.
Spożywanie ich na śniadanie sprawia, że uczucie sytości zostanie z nami na dłużej.
To właśnie dlatego często są głównym składnikiem diet odchudzających.
Pamiętaj, że nadwaga czy otyłość to także czynniki, które sprzyjają rozwojowi cukrzycy.
Jeżeli chodzi o profilaktykę przeciwcukrzycową to redukcja masy ciała jest dość istotna.
Dlatego warto zjeść na śniadanie jajecznicę lub omlet z dodatkiem świeżych pomidorów czy innych warzyw.
Kolejnym składnikiem są cebula i czosnek.
Na pewno nie wyobrażasz sobie zjeść cebulę czy czosnek, a następnie pójść do pracy.
Jednak warto nad tym pomyśleć ponieważ te warzywa są bardzo zdrowe.
Są to naturalne antybiotyki, które dodatkowo pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.
W okresie jesiennym te składniki są bardzo ważne, ponieważ w tym okresie zdarza się najwięcej infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Dlatego nie bój się dodać cebuli lub czosnku do porannej jajecznicy.
Te warzywa dadzą Ci świetne wsparcie jeżeli chodzi o profilaktykę cukrzycy.
Dodatkowo obronią Cię przed bakteriami i wirusami.
Jeżeli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu z Twoich ust to koniecznie dodaj kolejny zdrowy składnik, który skutecznie zniweluje ten specyficzny zapach.
Tym składnikiem jest pietruszka.
Jeżeli często na śniadanie jesz płatki owsiane czy musli to koniecznie dodaj do nich śliwki.
Mają one bardzo niski indeks glikemiczny, a dzięki temu możemy utrzymać niski poziom cukru we krwi.
Do naprawdę świetny dodatek do śniadania.
Fasola czy groch także są bardzo polecane jeżeli chodzi o zdrowe śniadanie.
Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, a także są cennym źródłem białka, soli mineralnych i witamin.
Może Cię to zdziwić, ale fasola jest właśnie głównym składnikiem tzw. „brytyjskiego śniadania”.
Pamiętaj, że na świecie ok 388 milionów ludzi cierpi na cukrzycę.
Jeżeli chodzi o nasz kraj to liczba chorych wynosi około 3,5 miliona osób.
Trzeba jednak zaznaczyć, że prawie milion z tych osób żyje nieświadomie z tą chorobą.
Cukrzyca rozwija się po cichu.
Dlatego tak ważne jest zdrowe odżywianie się i jedzenie produktów, które zmniejszają ryzyko zachorowania.
Warto także udać się do lekarza i poprosić o skierowanie na badania.
To rozwieje Twoje wątpliwości.
Do objawów cukrzycy możemy zaliczyć:
- częste wydalanie moczu,
- nieuzasadnione chudnięcie,
- przewlekę osłabienie,
- ciągłe zmęczenie,
- wzmożone pragnienie.
Jeżeli te objawy idealnie obrazują Twoją sytuację to warto się przebadać i zweryfikować swoje podejrzenia.