Zsiadłe mleko jest zdrowsze niż zwykłe! Zobacz jakie ma właściwości

Zsiadłe mleko jest zdrowsze niż zwykłe! Zobacz jakie ma właściwości
23Sie

Zsiadłe mleko to nazwa, którą często używamy mając na myśli kwaśne mleko.

Dawniej odstawiało się świeże mleko właśnie po to, aby zsiadło.

Zsiadłe mleko powstaje ze świeżego niepasteryzowanego i co ważne niesterylizowanego mleka.

W dzisiejszych czasach ciężko nam uzyskać ten efekt.

Sklepowe pasteryzowane mleko raczej się popsuje niż zakwasi, a szkoda.

Zsiadłem mleko jest zdrowsze od zwykłego i naprawdę warto jest je pić.

Zdjęcie Zsiadłe mleko jest zdrowsze niż zwykłe! Zobacz jakie ma właściwości #1

Jeżeli chodzi o fermentację mleka to proces ten zachodzi samoczynnie.

W mleku żyją bakterie, dlatego proces fermentacji jest całkowicie naturalny.

Kiedy mleko się już zakwasi, zaczyna się rozwarstwiać i powstaje skrzep kwasowy, a także płynna serwatka.

Należy je wtedy schłodzić i wymieszać.

W ten sposób mam pyszne zsiadłe mleko gotowe do wypicia.

W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem – to smak dzieciństwa i obiad idealny dla wielu osób.

Obecnie mleko które kupujemy jest pasteryzowane co oznacza, że jest poddane temperaturze w której duża część bakterii ginie.

Dzięki temu możemy dłużej przechowywać takie mleko.

Mleko UHT do mleko dodatkowo sterylizowane.

W tym przypadku drobinki tłuszczu są na stałe rozbite, więc takie mleko możne przechowywać przez wiele miesięcy.

Takie mleko nie ma szans na to, że skwaśnieje.

Zdjęcie Zsiadłe mleko jest zdrowsze niż zwykłe! Zobacz jakie ma właściwości #2

Zsiadłe mleko jest bardzo smaczne i zdrowe czego dowiodła grupa naukowców.

Okazało się, że zsiadłe mleko jest lepsze niż zwykłe.

Nasz organizm łatwiej je trawi.

Dodatkowo nadaje się dla ludzi, którzy nie tolerują laktozy.

Badania opublikowane w International Journal of Food Properties pokazują, że zsiadłe mleko spowalnia wzrost komórek rakowych i obniża poziom złego cholesterolu.

JAKIE SĄ ZALETY SPOŻYWANIA KWAŚNEGO MLEKA?

Spożywanie zsiadłego mleka ma wiele zalet:

  • wspomaga odchudzanie,
  • podnosi odporność organizmu,
  • zawiera zdrowe bakterie,
  • łagodzi problemy trawienne,
  • jest dobrym źródłem wapnia,
  • nie zawiera dodatków chemicznych,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • poprawia perystaltykę jelit.
Zdjęcie Zsiadłe mleko jest zdrowsze niż zwykłe! Zobacz jakie ma właściwości #3

Probiotyki czyli np. zsiadłe mleko, kefir naturalny czy jogurty są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Do probiotyków możemy zaliczyć także ogórki kiszone czy kiszoną kapustę.

Warto jest spożywać je każdego dnia, ponieważ właśnie dzięki nim nasz żołądek oraz jelita lepiej pracują i sprawniej wydalają toksyny z organizmu.

JAK ZROBIĆ ZSIADŁE MLEKO?

Jeżeli chcesz sama zrobić w domu zsiadłe mleko to najlepiej do tego celu wykorzystać mleko prosto od krowy.

Jeśli nie masz dostępu do takiego mleka to kup najlepiej tłuste i niepasteryzowane mleko. Pamiętaj także, że musi to być świeże mleko z krótkim terminem przydatności do spożycia.

Nie ma sensu próbować zrobić zsiadłe mleko z mleka UHT.

Nawet jeżeli uda Ci się je ukwasić to będzie rzadkie i niesmaczne.

Mleko należy przelać do kubka lub miseczki. Do tego celu należy użyć porcelanowych lub szklanych naczyń.

Do mleka dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany.

Dokładnie mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Pamiętaj o przykryciu naczyń płócienną ściereczką.

Mleko zsiądzie po mniej więcej 12 godzinach.

Zsiadłe mleko koniecznie przechowuj w lodówce.

Zimne jest o wiele smaczniejsze.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ