Kiedy powinno się SOLIĆ potrawy?

Piotr
Kulinaria
08.08.2018 16:01
Kiedy powinno się SOLIĆ potrawy?

To prawda, że sól to najpopularniejszy dodatek do jedzenia, podobnie jak pieprz.

Większość z nas nie wyobraża sobie jedzenia bez soli.

Wystarczy dodać odrobinę soli, by nasza potrawa nabrała ciekawego smaku i charakteru.

Jednak trzeba wiedzieć, że sól dodana w niewłaściwym czasie może popsuć nasze danie.

Zdjęcie Kiedy powinno się SOLIĆ potrawy? #1

KIEDY SOLIĆ?

Duża część osób dodaje sól do potrawy w „dowolnym” momencie.

A jest to błąd.

W zależności od produktu, sól dodajemy w innym momencie.

KIEDY SOLIĆ WARZYWA?

Warzywa solimy pod sam koniec gotowania lub gotujemy je w lekko osolonej wodzie.

Kiedy przygotowujemy warzywa na parze, solimy je dopiero na sam koniec.

KIEDY SOLIĆ MAKARON, RYŻ I ZIEMNIAKI?

Najczęściej wszystkie te produkty gotujemy już w osolonej wodzie.

Dzięki temu smakują nam lepiej.

Jednak można dodać sól już po odcedzeniu ugotowanych produktów.

Można także całkowicie z niej zrezygnować – kwestia gustu.

KIEDY SOLIĆ ZUPY?

Tak naprawdę to większość zup należy solić dopiero pod koniec gotowania.

Dzięki temu unikniemy przesolenia.

Wyjątek stanowi tutaj rosół.

W jego przypadku sól można dodać w dowolnym momencie.

Jednak dodając sól na samym początku sprawimy, że rosół będzie bardziej esencjonalny, ale również mętny.

Sól dodana pod koniec sprawi, że rosół będzie klarowny i przejrzysty.

KIEDY SOLIĆ FASOLĘ?

Warzywa strączkowe takie jak fasola, groch, soczewica, bób czy soję powinniśmy solić dopiero na koniec gotowania.

W przeciwnym razie proces obróbki termicznej znacznie się wydłuży, a warzywa będą twarde.

KIEDY SOLIĆ SURÓWKI?

Surówki zawsze solimy bezpośrednio przed podaniem.

W przeciwnym razie warzywa mogą puścić soki i utracić jędrność.

KIEDY SOLIĆ MIĘSO?

Mięso zawsze solimy przed smażeniem czy pieczeniem.

Tak samo w przypadku mięsa gotowanego, zawsze solimy już na samym początku.

Jednak istnieją wyjątki, jak np. wołowina czy wątróbka.

Wątróbkę solimy dopiero po przygotowaniu.

W przeciwnym razie wyjdzie twarda i sucha.

Zdjęcie Kiedy powinno się SOLIĆ potrawy? #2

PAMIĘTAJCIE, ŻE NADMIAR SOLI SZKODZI!

Spożywanie zbyt dużych ilości soli (wg WHO nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie) może spowodować negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Niestety statystyki mówią, że przeciętny Polak spożywa nawet 3 razy więcej soli dziennie.

Pamiętajmy, że nie chodzi tutaj o „solenie” potraw itp.

Bardzo dużo soli zawierają produkty przetworzone dlatego tak ciężko jest kontrolować ilość zjadanej soli.

Zdjęcie Kiedy powinno się SOLIĆ potrawy? #3

POZNAJ SKUTKI SPOŻYWANIA DUŻYCH ILOŚCI SOLI

TĘTNICE – sól podnosi ciśnienie co skutkuje twardnieniem tętnic. A taka sytuacja sprzyja miażdżycy.

SERCE – sól przyczynia się do niedokrwienia mięśnia sercowego, a gdy tętnice są niedrożne może dojść do zawału.

NERKI – sól zatrzymuje wodę w organizmie, a to przyczynia się do niewydolności nerek i innych chorób.

MÓZG – zbyt duża ilość spożywanej soli może wywoływać nawet demencję. Sól może uszkodzić tętnice także te które prowadzą do mózgu. W związku z tym może pojawić się demencja, na skutek mniejszej ilości składników odżywczych i tlenu.

Warto czytać wszystkie etykiety produktów które kupujemy, ponieważ większość gotowych produktów zawiera sól.

Zawsze wybieraj produkty które zawierają jej najmniej.

JAKIE PRODUKTY ZAWIERAJĄ BARDZO DUŻO SOLI?

Poniżej przedstawimy krótką listę bardzo popularnych produktów, które zawierają naprawdę spore ilości soli.

Ilość soli na 100 g produktu:

  • chipsy – 2,2 g soli,
  • kiełbasa - 2,5 g soli,
  • śledź – 2,6 g soli,
  • ser feta – 2,8 g soli,
  • płatki kukurydziane – 2,9 g soli,
  • salami – 3,3 g soli,
  • łosoś wędzony 3,6 g soli.

CIEKAWOSTKA

Badania przeprowadzone na myszach pokazały, że pokarmy z dużą ilością soli powodowały bardzo duże problemy z ich zdrowiem.

Podawano myszom produkty które zawierały ok 16 razy więcej soli niż standardowe pożywienie.

Już po 8 tygodniach zaobserwowali, że przepływ krwi do mózgu zmniejszył się u nich o 20-30%.

Zauważono także objawy podobne do demencji.