Z chłodnikiem dookoła świata Można śmiało rzec, że co kraj, to… inny pyszny chłodnik, bowiem zupy serwowane na zimno odnaleźć można w menu wielu kuchni świata. Natomiast na Wschodzie ugoszczą nas rosyjską okroszką, skomponowaną z jajek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków oraz kawałków z cielęcego mięsa. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. Szef kuchni Knorr zdradza przepis na chłodnik z pomidorów w najlepszym wydaniu! Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Po słodkie migdały sięgnęli także twórcy przepisu na chłodnik salmorejo, łącząc je z pomidorami. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Będąc w Turcji, nie sposób z kolei nie spróbować tamtejszego caciku. Ta bałkańska ugości nas smakowitym taratorem, czyli chłodnikiem z zielonych ogórków. W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony. W chłodniejsze dni stanowi on dodatek do potraw z bakłażana. Na pierwszy ogień idą rodzime wersje zup na zimno. Za to romantyczne wakacje we Francji ochłodzi vichyssoise – apetyczna zupa z białej części pora. Przygotowują oni zimne zupy o nazwie ajoblanco oraz salmorejo, lecz prym od zawsze wiedzie legendarne gazpacho.