Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Przepis na gazpachoDrukuj przepis Składniki - 6 dojrzałych pomidorów - papryka czerwona - 2 ogórki gruntowe - mała biała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kromki zeschniętego białego pieczywa - 2 łyżki octu winnego - 6 łyżek oliwy z oliwek - szklanka wody - sól i pieprz do smaku - pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki lodu do podania Aby chłodnik z pomidorów prezentował się ciekawie, podałam go w szklankach i ozdobiłam warzywami oraz lodem, który dodatkowo schłodził zupę. Uwierzcie mi, że zupa w upały przynosi ukojenie 😉 Wersji gazpacho jest bardzo wiele, bowiem zupę można doprawiać według własnych upodobań. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Odstawiamy do schłodzenia na godzinę do lodówki, bądź podajemy od razu z kostkami lodu. Możecie zupę podawać także z kawałkami pieczywa lub grzankami. Po nalaniu do naczynia, gazpacho ozdabiamy warzywami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować.