Dla większości z nas ryż, podobnie jak ziemniaki są niezastąpionym dodatkiem do obiadu.
To chyba najpopularniejszy zamiennik ziemniaków.
Faktem jest, że gotowanie ryżu wymaga pewnych umiejętności, aby wyszedł idealnie.
Jednak dzisiaj chcemy poruszyć temat zdrowia.
RYŻ, A ZATRUCIE POKARMOWE
Zauważyłaś kiedyś taką zależność, że po zjedzeniu obiadu w skład którego wchodził ryż poczułaś się gorzej?
Gdy po takim obiedzie pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, bardzo często szukamy winowajcy wśród innych składników naszego obiadu.
Myślimy, że to mięso było jakieś dziwne, albo, że ten sos nie wyszedł i to dlatego.
Jednak winę za tą sytuację ponosi ryż.
Ryżu nigdy nie powinno się podgrzewać, ani zostawiać na wierzchu.
Często szykując obiad gotujemy więcej ryżu „na później”.
Czasami przygotowujemy sobie wcześniej obiad, który później bierzemy np. do pracy czy na uczelnię.
Jednak jest to błąd.
Ryż, który leży nawet w temperaturze pokojowej zaczyna wytwarzać bakterie Bacillus cereus.
To właśnie one wywołują objawy zatrucia pokarmowego u osób, które mają słaby system odpornościowy.
To prawda, że szykowanie obiadu dzień wcześniej lub z samego rana jest bardzo wygodne.
Wystarczy go tylko później podgrzać i można jeść.
Jednak w przypadku ryżu nie powinno się tego robić.
Jak tylko ryż zostanie ugotowany i wystygnie – należy go niezwłocznie schować do lodówki.
W przeciwnym razie baterie zaczną się w nim rozwijać.
Pamiętaj, aby nie przechowywać ugotowanego ryżu dłużej niż 24 godziny, a także aby nie podgrzewać ryżu więcej niż jeden raz.
TO WARTO WIEDZIEĆ
JAK UGOTOWAĆ IDEALNY RYŻ?
Po pierwsze ryż należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
To bardzo ważne. Nasyp ryż do sitka i umieść pod strumieniem wody.
Dzięki temu zabiegowi ryż będzie o wiele lepszy po ugotowaniu.
Wrzucamy ryż do garnka i wlewamy odpowiednią ilość wody.
Następnie dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy wodę.
Po tym czasie mieszamy ryż, zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy garnek pokrywką.
Nie zaglądamy w trakcie gotowania – nie podnosimy pokrywki.
Najlepiej nastawić sobie zegarek/alarm na odpowiedni czas.
RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY
1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody – gotujemy 18 minut.
RYŻ BIAŁY KRÓTKOZIARNISTY
1 szklanka ryżu na 1 i 1/4 szklanki wody – gotujemy 15 minut.
RYŻ BRĄZOWY
1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody – gotujemy 45 minut.
ZOBACZ TAKŻE
NIGDY NIE WYLEWAJ WODY PO UGOTOWANIU RYŻU
Większość z nas wylewa wodę po ugotowaniu ryżu do zlewu nie zdając sobie sprawy z tego, jak cenne właściwości posiada. Poznaj je, a już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika.
ZDROWIE
Po ugotowaniu ryżu, woda zawiera sporą dawkę witamin z grupy B, kwasu foliowego, minerałów i innych cennych składników odżywczych.
Dzięki temu woda z ryżu:
- dodaje energii,
- zwalcza biegunkę i nudności,
- chroni układ pokarmowy,
- pomaga regulować temperaturę ciała,
- łagodzi alergie i podrażnienia skórne,
- zapobiega i zwalcza zaparcia.
URODA
Woda z ryżu doskonale nadaje się również do pielęgnacji urody. Nie bez przyczyny stosuje się ją w krajach azjatyckich.
Jak działa woda z ryżu na skórę?
- wspomaga powstawanie nowych komórek skóry,
- chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem,
- stymuluje przepływ krwi, co odżywia skórę,
- oczyszcza zapchane pory,
- stosowana na skórę głowy powoduje szybszy porost włosów.
Jak odpowiednio przygotować wodę z ryżu?
Składniki:
- pół szklanki ryżu pełnoziarnistego,
- 4 szklanki wody.
Do gotującej się wody dodaj ryż i gotuj 20 minut.
Odcedź i przelej płyn do szklanego pojemnika.
Tak przygotowany płyn możesz spożywać codziennie, nakładać na skórę twarzy i głowy.