Polecam pyszne letnie danie :) SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w zalewie 2 duże pomidory malinowe 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kuminu sól, pieprz kilka łyżek startego parmezanu do posypania na beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry. Musaka to pyszny przepis na zapiekankę z greckiej kuchni - w oryginale stosuje się mięso jagnięce, u mnie wersja odchudzana z indykiem, ostatnio nie jem innego mielonego - ale wybór należy do Was. Kiedy się już podsmaży wrzucamy pomidory z puszki, mieszamy aż sos z pomidorów się ładnie zredukuje. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na reszcie oliwy. Smacznego :) Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram źródło inspiracji wtorek, 17 lipca 2018 Musaka - pyszna grecka zapiekanka Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lub skrapiamy 2 łyżkami oliwy.