Przepis
Składniki:
250 g makaronu kokardki
200 g sera żółtego
200 g szynki
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
1 słoik (półlitrowy) ogórków konserwowych
2 małe ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
mały słoik majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, ostudzić. Ser żółty i szynkę pokroić w kostkę. Obraną cebulę dzielimy na pół. Jedną połowę kroimy w kostkę, drugą w półkrążki. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Kukurydzę odcedzamy, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy wraz z makaronem i serem. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem i jogurtem. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie ją mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: http://kociolekiwony.blogspot.com/2014/05/saatka-makaronowa-z-szynka-i-zotym-serem.html