Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/ łyżeczki pieprzu kajeńskiego W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Nasze pulpeciki kojarzą się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Krok 1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Krok 4 Podawaj pulpety z sosem i ryżem. Wystarczy garść przypraw, żeby banalne pulpeciki zamienić w zupełnie niecodzienne danie. Zalej wodą, dodaj passatę pomidorową, doprowadź do wrzenia i gotuj odkryte przez 15 minut. Liczba porcji: 2 duże Pulpet też może mieć charakter Po 3 łyżeczki siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku Po francusku boulletes – kulki, ale nie do gry tylko ładowania karabinu.