Owocowe tiramisu

przepis

                    Owocowe tiramisu
12Maj
Przepis

Owocowe tiramisu

Składniki na około 8 porcji:

2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)

500g serka mascarpone

3 jajka, osobno żółtka i białka

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:

6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Udanych wypieków:)

Źródło: http://www.malacukierenka.pl/

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja