Wraz z rozwojem świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania coraz częściej słyszy się na temat różnych rodzajów tłuszczu. Oprócz podziału ze względu na pochodzenie (zwierzęce, roślinne) i typy (np. smalec, olej, masło) tłuszcze możemy podzielić na: nasycone, nienasycone.
Ta druga grupa jest bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Czym więc właściwie są tłuszcze nienasycone?
RÓŻNICE W BUDOWIE
Pod względem budowy chemicznej charakteryzują się podwójnym wiązaniem pomiędzy atomami węgla, kosztem utraty jednego wodoru. Zależnie od ilości wiązań podwójnych, kwasy tłuszczowe nienasycone możemy podzielić na:
- jednonienasycone (mają jedno podwójne wiązanie)
- wielonienasycone (posiadają co najmniej 2 podwójne wiązania).
Tłuszcze te charakteryzuje płynność, pochodzą ze źródeł roślinnych.
TŁUSZCZE JEDNONIENASYCONE
Sprzyjają utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi. Ich źródłem są głównie:
-oliwki z oliwek
-olej rzepakowy
- orzechy (laskowe, migdały, ziemne, laskowe),
- awokado,
- żółtko jaj.
Oprócz wielu badań jako dodatkowy dowód przyjmuje się zaobserwowane różnice pomiędzy Europejczykami mieszkającymi w centralnej części, a w obszarze Morza Śródziemnomorskiego. Ta druga grupa o wiele rzadziej boryka się z chorobami układu krążenia i krwi.
TŁUSZCZE WIELONIENASYCONE
Do tej grupy należą niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3 i 6 Ich głównym źródłem są:
- oleje: lniany, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy,
- ryby - szczególnie łosoś, olej z rekina.
Mają wpływ na cały układ krążenia, oraz podobnie do jednonienasyconych pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Oprócz tego mają pozytywny wpływ na stan skóry, działają dobroczynnie na pracę mózgu. Niektóre badania wykazują też, że przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka alergii.
Ponad to zarówno kwasy tłuszczowe jednonienasycone jak i wielonienasycone pomagają w utrzymaniu wagi ciała, mają wpływ na samopoczucie i zachowanie.