Składniki
Składniki:
25 sztuk herbatników kakaowych
Masa straciatella I:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 i ¾ płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)
50 g posypka cukrowo-kakaowa (opcjonalnie starta czekolada)
¾ szklanki cappuccino
20 sztuk biszkoptów
Masa straciatella II:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 i ¾ płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)
50 g posypka cukrowo-kakaowa (opcjonalnie starta czekolada)
Masa cappuccino:
400 ml mleka
2 opakowania bitej śmietany w proszku
5 łyżek cappuccino w proszku
1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)
Przepis
Przygotowanie spodu:
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy kakaowe herbatniki.

Przygotowanie masy straciatella I:
W misce miksujemy śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.


W trakcie ubijania dodajemy żelatynkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (do rozpuszczenia używamy gorącej wody, którą następnie studzimy). Całość dokładnie ubijamy i dodajemy posypkę cukrowo-kakaową, którą można zastąpić startą czekoladą.


Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki.


Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na masę namoczone w cappuccino biszkopty.


Przygotowanie masy straciatella II:
Ponownie przygotowujemy masę straciatella przy użyciu tych samych składników i w ten sam sposób.
Masę wykładamy na biszkopty i ponownie odstawiamy do lodówki.




Zimne mleko miksujemy z dodatkiem dwóch opakowań bitej śmietany w proszku. W trakcie ubijania dodajemy 5 łyżek cappuccino w proszku i ponownie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody.




Gotową masę cappuccino wykładamy na drugą warstwę masy straciatella.


Całość posypujemy startą czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki.
Ciasto jest dość pracochłonne, jednak smak ciasta rekompensuje włożony w niego wysiłek.


