Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
14.03.2018 16:13
Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA

Składniki

Składniki:

25 sztuk herbatników kakaowych

Masa straciatella I:

400 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 i ¾ płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)

50 g posypka cukrowo-kakaowa (opcjonalnie starta czekolada)

¾ szklanki cappuccino 

20 sztuk biszkoptów

Masa straciatella II:

400 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 i ¾ płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)

50 g posypka cukrowo-kakaowa (opcjonalnie starta czekolada)

Masa cappuccino:

400 ml mleka

2 opakowania bitej śmietany w proszku

5 łyżek cappuccino w proszku

1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w ⅓ szklance gorącej wody i studzimy)

Przepis

Przygotowanie spodu:

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy kakaowe herbatniki.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #1

Przygotowanie masy straciatella I:

W misce miksujemy śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #2

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #3

W trakcie ubijania dodajemy żelatynkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (do rozpuszczenia używamy gorącej wody, którą następnie studzimy). Całość dokładnie ubijamy i dodajemy posypkę cukrowo-kakaową, którą można zastąpić startą czekoladą.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #4

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #5

Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #6

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #7

Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na masę namoczone w cappuccino biszkopty.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #8

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #9

Przygotowanie masy straciatella II:

Ponownie przygotowujemy masę straciatella przy użyciu tych samych składników i w ten sam sposób.

Masę wykładamy na biszkopty i ponownie odstawiamy do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #10

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #11

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #12

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #13

Zimne mleko miksujemy z dodatkiem dwóch opakowań bitej śmietany w proszku. W trakcie ubijania dodajemy 5 łyżek cappuccino w proszku i ponownie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #14

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #15

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #16

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #17

Gotową masę cappuccino wykładamy na drugą warstwę masy straciatella.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #18

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #19

Całość posypujemy startą czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki.

Ciasto jest dość pracochłonne, jednak smak ciasta rekompensuje włożony w niego wysiłek.

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #20

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #21

Zdjęcie Ciasto Pianka Cappuccino - BEZ PIECZENIA #22