Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną marchewkę – do miękkości następnie lekko ugniatamy widelcem; Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebuli – do miękkości i lekkiego zarumienienia; W misce mieszamy komosę z marchewką i cebulą. Pierwsze roślinne burgery przyrządziłam z ciecierzycy, później zaczęłam eksperymentować i przygotowywać je w różnych kombinacjach i z różnymi produktami – mogę stwierdzić, iż burgery roślinne są tak samo smaczne jak te z mięsem jednak o wiele zdrowsze. Niestety dieta często jest uboga w produkty i białka roślinne – jedną z metod do ich wprowadzenia jest to aby w smaczny i apetyczny sposób łączyć je w potrawach które sobie cenimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili; Formujemy burgery i podsmażamy na patelni; Burgery najlepiej smakują gdy są serwowane z karmelizowaną cebulą ( z dodatkiem odrobiny cukru) i podsmażonymi grzybkami portobello 100 gram komosy to około 4.4 grama białka, 64 mg magnezu, 152mg fosforu i błonnik – jak wiemy mięso nie zawiera w ogóle błonnika. Pozytywną cechą burgerów na bazie roślinnej czyli z tofu, ciecierzycy, fasoli, soczewicy jest to, że zawierają cenne białka.