Zobacz w jaki sposób SÓL szkodzi naszemu zdrowiu

Krzysztof
Zdrowie
16.02.2018 10:25
Zobacz w jaki sposób SÓL szkodzi naszemu zdrowiu

Spożywanie zbyt dużych ilości soli (wg WHO nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie) może spowodować negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Niestety statystyki mówią, że przeciętny Polak spożywa nawet 3 razy więcej soli dziennie.

Pamiętajmy, że nie chodzi tutaj o „solenie” potraw itp.

Bardzo dużo soli zawierają produkty przetworzone dlatego tak ciężko jest kontrolować ilość zjadanej soli.

Zdjęcie Zobacz w jaki sposób SÓL szkodzi naszemu zdrowiu #1
fot. shutterstock

POZNAJ SKUTKI SPOŻYWANIA DUŻYCH ILOŚCI SOLI


TĘTNICE – sól podnosi ciśnienie co skutkuje twardnieniem tętnic. A taka sytuacja sprzyja miażdżycy.

SERCE – sól przyczynia się do niedokrwienia mięśnia sercowego, a gdy tętnice są niedrożne może dojść do zawału.

NERKI – sól zatrzymuje wodę w organizmie, a to przyczynia się do niewydolności nerek i innych chorób.

MÓZG – zbyt duża ilość spożywanej soli może wywoływać nawet demencję. Sól może uszkodzić tętnice także te które prowadzą do mózgu. W związku z tym może pojawić się demencja, na skutek mniejszej ilości składników odżywczych i tlenu.

Zdjęcie Zobacz w jaki sposób SÓL szkodzi naszemu zdrowiu #2
fot. shutterstock

Warto czytać wszystkie etykiety produktów które kupujemy, ponieważ większość gotowych produktów zawiera sól.

Zawsze wybieraj produkty które zawierają jej najmniej.

JAKIE PRODUKTY ZAWIERAJĄ BARDZO DUŻO SOLI?

Poniżej przedstawimy krótką listę bardzo popularnych produktów, które zawierają naprawdę spore ilości soli.

Ilość soli na 100 g produktu:

  • chipsy – 2,2 g soli,
  • kiełbasa - 2,5 g soli,
  • śledź – 2,6 g soli,
  • ser feta – 2,8 g soli,
  • płatki kukurydziane – 2,9 g soli,
  • salami – 3,3 g soli,
  • łosoś wędzony 3,6 g soli.

CIEKAWOSTKA

Badania przeprowadzone na myszach pokazały, że pokarmy z dużą ilością soli powodowały bardzo duże problemy z ich zdrowiem.

Podawano myszom produkty które zawierały ok 16 razy więcej soli niż standardowe pożywienie.

Już po 8 tygodniach zaobserwowali, że przepływ krwi do mózgu zmniejszył się u nich o 20-30%.

Zauważona także objawy podobne do demencji.