Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) W razie potrzeby garnuszek ponownie postawić na niewielkim ogniu i podgrzać zawartość cały czas mieszając ( pamiętając, aby nie zagotować masy ), a jeśli trufle nie rozpuszczą się do końca, przetrzeć masę przez sitko. Wyjąć masę truflową z lodówki, przełożyć ją do naczynia, dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Można tak jak ja - umieścić polewę w rękawie cukierniczym i wylać ją na roladę w postaci zygzaków, lub jak kto woli - esów - floresów ;). Odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 12 godzin ( w związku z tym masę truflową najlepiej przygotować wieczór wcześniej ). Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszyscy domownicy stwierdzili, że jest też mocno alkoholowa i owszem, procenty czuć, ale według mnie wcale nie przesadnie, a poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie wyraziste, alkoholowe akcenty w wypiekach :). Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu. Po tym czasie rodzynki odcedzić na sitku i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Krem truflowy z rodzynkami: Cukierki pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Jest dość intensywna w smaku, ale nie jest ciężka i nie jest przesłodzona. Postawić na niedużym ogniu i mocno podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć garnuszek z palnika, przykryć go i odstawić na 1 - 1,5 godziny. Pulchny kakaowy biszkopt i bajeczny krem na bazie truflowych cukierków, do tego spora ilość rodzynek nasączonych rumem... Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać Śmietanę kremówkę umieścić w małym garnuszku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Wyłożyć krem truflowy, rozsmarować na całej powierzchni. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę.