Składniki
2 litry wody
2 marchewki
pół selera
pół główki kapusty włoskiej
korzeń pietruszki
1 łyżeczka soli
1 por
ziele angielskie
liście laurowe
200 gram świeżego szpinaku
2 jajka
200 gram makaronu Chow Mein
1 cebula
15 gram imbiru
2 łyżki pasty tamaryndowej
3 łyżki sosu sojowego
20 gram suszonych grzybów mun
1 łyżka pasty miso
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
szczypiorek
2 łyżki sezamu
olej rzepakowy
Przepis
Do dwóch litrów zimnej wody wrzucamy kawałki marchewki, selera, pora, kapusty włoskiej oraz korzeń pietruszki.
Do tak przygotowanych składników dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe oraz jedną łyżeczkę soli. Całość powoli zagotowujemy. W międzyczasie na patelni podsmażamy pora (białe części) i dodajemy go do wywaru.
Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka minut.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy do wywaru.
Do naszego wywaru dodajemy również namoczone grzyby mun, sos sojowy oraz pastę tamaryndowca
Całość doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temperaturę, następnie dodajemy olej sezamowy i pastę miso.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo oraz gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Wywar oddzielamy od warzyw przy użyciu durszlaka lub dużego sitka.
Do miseczki dodajemy makaron, zalewamy go wywarem, dodajemy świeży szpinak, ugotowane jajko przekrojone na pół, pokrojona na paski marchewkę, szczypiorek oraz pokrojonego pora.
I gotowe.
Życzymy smacznego.
Zupka jest przepyszna!