Odczuwasz mrowienie w rękach i stopach? Oto możliwe przyczyny

Agnieszka
Zdrowie
04.02.2018 11:51
Odczuwasz mrowienie w rękach i stopach? Oto możliwe przyczyny

Zdarza ci się mieć zdrętwiałe ręce lub stopy, które zaraz potem zaczynają nieprzyjemnie mrowić? Oto możliwe przyczyny.

Mrowienie może występować we wszystkich częściach ciała, jednak najczęściej dochodzi do niego w obrębie stóp i dłoni. Najczęściej przyczyną jest:

-Spędzanie długich godzin w tej samej pozycji, np. siedząc na kapanie, w pracy, po turecku, itd.

-Uszkodzenie nerwów. Nerwy lędźwiowe odpowiadają za mrowienie w stopach, a nerwy w szyi powodują mrowienie w dłoniach.

Zdjęcie Odczuwasz mrowienie w rękach i stopach? Oto możliwe przyczyny #1
fot. shutterstock

#Jednak istnieje wiele innych potencjalnych przyczyn mrowienia:

-Półpasiec

-Niedokrwienie spowodowane słabym krążeniem lub odmrożeniem

-Niedobór żelaza, potasu, wapnia lub wit. B 12

-Skutki uboczne niektórych leków

-Alkohol, tytoń, ołów

-Alergie

-Ukąszenie owada

-Cukrzyca

-Zespół cieśni nadgarstka

-Niedoczynność tarczycy

-Wylew krwi

Jak radzić sobie z mrowieniem bez względu na jego przyczynę?

#Masaż

Mrowienie w rękach i nogach można załagodzić również intensywnym masażem tych części ciała. Uciskaj skórę i oklepuj dłonie i stopy miejsce po miejscu.

Zdjęcie Odczuwasz mrowienie w rękach i stopach? Oto możliwe przyczyny #2
fot. shutterstock

#Woda

Jeśli twoje ręce zdrętwiały i zaczynają mrowić, włóż je na kilka minut do zimnej wody. Dolegliwość zniknie od razu.

#Spacer

Mrowienie w nogach usuniesz również za pomocą krótkiego spaceru. Wstań i przejdź się po pokoju. Kiedy mrowienie zniknie możesz przestać chodzić, jednak pamiętaj o częstym poruszaniu palcami u stóp siedząc.

#Stań na palcach

Zdrętwienie i mrowienie w stopach można skutecznie zniwelować stając na palcach. Wystarczy, że staniesz na palcach kilkanaście razy, a krążenie wróci do normy.

#Wprowadź do diety więcej żelaza

Niedobór żelaza jest częstą przyczyną mrowienia. Wprowadź do diety produkty takie jak jajka, orzechy, soczewica i buraki, które zawierają sporą dawkę tego pierwiastka.