Idealna na lekki obiad 😉 Składniki: - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3-4 ziemniaki - 200 g świeżego jarmużu - 1-1,5 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego - 1-2 łyżki soku z cytryny - 2-3 łyżki oliwy Krem z jarmużu z jajkiem i chipsami Sezon zimowy to najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Musimy jednak pamiętać, że jarmuż zawiera również geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają jego stężenie w organizmie oraz szczawiany, które mogą odkładać się w drogach moczowych oraz nerkach. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Dlatego osoby cierpiące na choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach. Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo - pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera silne przeciwutleniacz, w tym sulforafan, który ma silne właściwości antynowotworowe. Poza tym, jarmuż jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia (jest go więcej niż w mleku), białka, błonnika oraz witamin C i K. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Chipsy z jarmużu: Do miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min.